Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek czeski to nieco mniej pracochłonna od tradycyjnej wersja miodownika – na bazie ciasta kruchego, z wykorzystaniem zaledwie 4 jego blatów. Prostszy w przygotowaniu nie oznacza mniej smaczny! Dzięki dodatkowi korzennej przyprawy jest w sam raz na święta.
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 457
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 19
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 946
Farsze porobiony ( kapusta z grzybami a skład to kiszona kapusta suszone pod...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 457
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 19
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 946
Farsze porobiony ( kapusta z grzybami a skład to kiszona kapusta suszone pod...
Odsłon: 85
Składniki
Przygotuj ciasto na blaty. Pokrój masło w kosteczkę. Połącz z mąką, cukrem pudrem, przyprawą piernikową i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i miód. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego 4 jednakowe kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na 4 jednakowe prostokąty. Upiecz je po kolei (lub – jeśli pozwala na to twój piekarnik - jednocześnie) w temperaturze 180°C. Piecz przez około 15 minut. Odłóż do wystudzenia.
Zagotuj około 600 ml mleka. W reszcie rozpuść proszek na budyń.
W osobnym naczyniu utrzyj 3 żółtka z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj w nią mleko z proszkiem budyniowym.
Zmniejsz do minimum moc palnika pod gotującym się mlekiem. Dodaj do niego miód. Gdy się rozpuści, wlej masę z żółtek. Cały czas mieszając, gotuj budyń do chwili, aż zgęstnieje. Wystudź pod przykryciem.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego przestudzony budyń.
Owiń szeroki pasek papieru do pieczenia wokół jednego z blatów ciasta (dzięki temu krem nie będzie wypływał w trakcie nakładania). Wyłóż na niego około 1/3 budyniu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. W ten sposób przełóż kremem wszystkie blaty. Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Roztop w rondelku połamaną czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki. Podgrzewając składniki na wolnym ogniu, wymieszaj je na jednolitą masę. Rozprowadź ją na cieście. Wstaw placek z powrotem do lodówki. Gdy polewa stężeje, udekoruj go wedle uznania.