Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, drożdżowe ciasto z owocami i słodką kruszonką. Smakiem przypomina beztroskie lata dzieciństwa. Cudownie smakuje ze szklanką zimnego mleka.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1583
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 700
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 686
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 283
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1583
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 700
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 686
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 283
Składniki
Zaczynamy do przygotowania rozczynu: drożdże kruszymy i przesypujemy do miski, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier i mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy pozostałe składniki do ciasta. Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy wgłębienie, wbijamy jedno całe jajko i dwa żółtka. Dodajemy roztopione, przestudzone masło i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto dłońmi. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni i być odpowiednio napowietrzone. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto nam wyrasta możemy zabrać się za przygotowanie pozostałych składników ciasta. Rabarbar dokładnie myjemy, przycinamy końcówki i obieramy. Kroimy go na kawałki o wielkości około 1 cm. Następnie robimy kruszonkę. Masło siekamy na małe kawałki i łączymy z mąką oraz cukrem. Składniki na kruszonkę zagniatamy ręką a następnie rozdrabiamy w dłoniach w taki sposób, aby stanowiły efektowną dekorację naszego wypieku.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blachy. Posypujemy wierzch ciasta owocami. Następnie smarujemy górę ciasta rozkłóconym białkiem. Na koniec dekorujemy wypiek kruszonką. Ciasto ponownie odstawiamy na bok do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Przygotowujemy lukier: cukier puder przesypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny i wszystko razem energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej, jednolitej konsystencji. Upieczone i przestudzone ciasto dekorujemy gęstym lukrem. Smacznego!