Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty placek drożdżowy z rabarbarem, budyniem, słodką kruszonką i gęstym lukrem. Prawdziwy raj dla podniebienia. Skusi każdego łasucha. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany ze szklanką mleka. Poniżej przepis na podwójną porcję tego słodkiego wypieku.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1455
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 261
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1455
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 261
Składniki
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę mleka. Składniki mieszamy. Miskę przykrywamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, wbijamy jajko i wlewamy pozostałą część mleka. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy przestudzone masło. Ciasto drożdżowe wyrabiamy dłońmi przez około 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić od miski i dłoni.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Do rondelka wlewamy półtorej szklanki mleka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń z cukrem. Gotową mieszankę przelewamy do gotującego się mleka. Budyń energicznie mieszamy, żeby się nie przypalił. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Następnie zdejmujemy rondelek z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1 cm kawałeczki.
Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto i rozdrabniamy je palcami na kształt kruszonki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Z kawałków ciasta formujemy podłużne placki, które układamy na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Na środek każdego placka wykładamy równomiernie budyń.
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Placki smarujemy rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka.
Placki drożdżowe posypujemy rabarbarem i kruszonką. Następnie odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni (grzałka góra-dół).
Wyrośnięte placki drożdżowe z rabarbarem wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut (ciasto powinno się pięknie zarumienić od góry).
Upieczone placki drożdżowe studzimy.
W miseczce łączymy lukier z sokiem z cytryny. Wypieki dekorujemy gęstym lukrem. Smacznego!