Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty placek drożdżowy z rabarbarem, budyniem, słodką kruszonką i gęstym lukrem. Prawdziwy raj dla podniebienia. Skusi każdego łasucha. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany ze szklanką mleka. Poniżej przepis na podwójną porcję tego słodkiego wypieku.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12116
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 23
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12116
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 23
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Składniki
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę mleka. Składniki mieszamy. Miskę przykrywamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, wbijamy jajko i wlewamy pozostałą część mleka. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy przestudzone masło. Ciasto drożdżowe wyrabiamy dłońmi przez około 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić od miski i dłoni.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Do rondelka wlewamy półtorej szklanki mleka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń z cukrem. Gotową mieszankę przelewamy do gotującego się mleka. Budyń energicznie mieszamy, żeby się nie przypalił. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Następnie zdejmujemy rondelek z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1 cm kawałeczki.
Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto i rozdrabniamy je palcami na kształt kruszonki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Z kawałków ciasta formujemy podłużne placki, które układamy na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Na środek każdego placka wykładamy równomiernie budyń.
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Placki smarujemy rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka.
Placki drożdżowe posypujemy rabarbarem i kruszonką. Następnie odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni (grzałka góra-dół).
Wyrośnięte placki drożdżowe z rabarbarem wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut (ciasto powinno się pięknie zarumienić od góry).
Upieczone placki drożdżowe studzimy.
W miseczce łączymy lukier z sokiem z cytryny. Wypieki dekorujemy gęstym lukrem. Smacznego!