Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest po prostu pyszne :)
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 796
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1643
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6165
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8961
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 796
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1643
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6165
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8961
Składniki
Mąkę, drobno posiekany tłuszcz, 5 żółtek, aromat i proszek do pieczenia zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy masę dyniową: 2 całe jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Następnie dodajemy puree z dyni, krem krówkowy, przyprawy i 1 łyżkę mąki żytniej. Wszystko mieszamy na gładką masę.
Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy na dużą blachę do tarty lub zwykłą prostokątną blachę. Wylewamy masę dyniową na ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 10-12 minut. Wierzch musi się lekko ściąć. W tym czasie z 5 pozostawionych białek i szklanki cukru ubijamy pianę. Wykładamy na lekko zapieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy do momentu powstania chrupiącej skorupki.