Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek królewski to jedno z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Idealnie smakuje dopiero po kilku dniach, kiedy warstwy ładnie się połączą, staną się miękkie i kruche… pod warunkiem oczywiście, że coś jeszcze zostanie.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4498
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5919
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1383
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12726
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4498
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5919
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1383
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12726
Składniki
Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia. Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia. Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna. Jedno z trzech upieczonych i wystygniętych ciast posmarować połową powidła śliwkowego. Na powidło nałożyć połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć. Na koniec przykryć trzecim ciastem. Wierzch ciasta ubrać dobrowolnie, ja używam czekoladowej polewy, ale może być też cukier puder.