Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek królewski to jedno z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Idealnie smakuje dopiero po kilku dniach, kiedy warstwy ładnie się połączą, staną się miękkie i kruche… pod warunkiem oczywiście, że coś jeszcze zostanie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2233
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1329
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 496
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3494
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1127
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2233
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1329
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 496
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3494
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1127
Składniki
Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia. Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia. Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna. Jedno z trzech upieczonych i wystygniętych ciast posmarować połową powidła śliwkowego. Na powidło nałożyć połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć. Na koniec przykryć trzecim ciastem. Wierzch ciasta ubrać dobrowolnie, ja używam czekoladowej polewy, ale może być też cukier puder.