Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalny w przygotowaniu placek z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Jeśli szukacie idealnego przepisu na weekendowe słodkości, to właśnie znaleźliście. Aby ciasto wyszło idealne, musicie pamiętać o tym, aby do kruszonki użyć zimnego masła. Do ciasta natomiast sięgnij po takie w temperaturze pokojowej. Jeśli Ty albo ktoś z Twoich bliskich nie przepada za rabarbarem, użyj np. wiśni.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2257
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3327
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1373
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2122
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2257
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3327
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1373
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2122
Składniki
Zacznij od przygotowania rabarbaru. Warzywo dokładnie umyj i pokrój na plastry, wymieszaj z cukrem i mąką.
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem i pastą waniliową. Gdy masa będzie jednolita i puszysta, wbij jajka i całość miksuj przez kilka minut. Następnie wsyp przesianą mąkę i ponownie zmiksuj, do połączenia się składników.
Ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż rabarbar.
Zrób kruszonkę. Zimne masło przesiekaj z mąką i cukrem, po czym rozetrzyj w dłoniach.
Gotową kruszonką posyp ciasto.
Wypiek piecz w 180 stopniach przez 50 minut, do widocznego zarumienienia się kruszonki.