Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto w połączeniu z serem i zapieczoną pianą z kisielem jest pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy. Owoce dobieramy według sezonu lub smaku. W lecie dodaję oczywiście świeże owoce, a w zimie albo mrożone albo z kompotu – jak do tego ciasta :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27368
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27368
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Zagniatamy ciasto z mąki, margaryny, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i śmietany. Dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą część wkładamy do lodówki.
Ser biały mielimy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Na górę dodajemy owoce, jakie mamy pod ręką. Akurat miałam tylko truskawki z kompotu, więc ich użyłam. W lecie dodaję świeże truskawki, maliny lub borówki amerykańskie.
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, na samym końcu dodając kisiel w proszku. Wykładamy na owoce. Na górę ucieramy na tarce o grubych oczkach odłożone do lodówki ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 - 60 min. (aż góra lekko się zarumieni). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.