Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ze śliwkami jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, które zapewne masz w domu oraz owoce. Już po kwadrancie możesz wkładać ciasto do piekarnika! Dzięki temu świetnie sprawdzi się w przypadku niespodziewanej wizyty gości lub zwyczajnie, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Placek wspaniale smakuje na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych, ale też na zimno – posypane cukrem lub polane sosem czekoladowym.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22672
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15022
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44981
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 772
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22672
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15022
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44981
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 772
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem przez kilka minut. Dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodaj śmietanę, wanilię i cynamon. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tylko do wchłonięcia proszku przez masę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź w niej ciasto, wygładzając powierzchnię.
Śliwki umyj i przekrój na pół, wyjmując pestki. Owoce rozłóż równomiernie i dość gęsto na powierzchni ciasta. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 25-30 minut lub do suchego patyczka. Placek ze śliwkami wyjmij z piekarnika i lekko przestudź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno.