Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ze śliwkami jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, które zapewne masz w domu oraz owoce. Już po kwadrancie możesz wkładać ciasto do piekarnika! Dzięki temu świetnie sprawdzi się w przypadku niespodziewanej wizyty gości lub zwyczajnie, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Placek wspaniale smakuje na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych, ale też na zimno – posypane cukrem lub polane sosem czekoladowym.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 196
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 196
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem przez kilka minut. Dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodaj śmietanę, wanilię i cynamon. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tylko do wchłonięcia proszku przez masę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź w niej ciasto, wygładzając powierzchnię.
Śliwki umyj i przekrój na pół, wyjmując pestki. Owoce rozłóż równomiernie i dość gęsto na powierzchni ciasta. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 25-30 minut lub do suchego patyczka. Placek ze śliwkami wyjmij z piekarnika i lekko przestudź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno.