Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ze śliwkami jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, które zapewne masz w domu oraz owoce. Już po kwadrancie możesz wkładać ciasto do piekarnika! Dzięki temu świetnie sprawdzi się w przypadku niespodziewanej wizyty gości lub zwyczajnie, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Placek wspaniale smakuje na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych, ale też na zimno – posypane cukrem lub polane sosem czekoladowym.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1746
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 18
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3639
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1746
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 18
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3639
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem przez kilka minut. Dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodaj śmietanę, wanilię i cynamon. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tylko do wchłonięcia proszku przez masę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź w niej ciasto, wygładzając powierzchnię.
Śliwki umyj i przekrój na pół, wyjmując pestki. Owoce rozłóż równomiernie i dość gęsto na powierzchni ciasta. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 25-30 minut lub do suchego patyczka. Placek ze śliwkami wyjmij z piekarnika i lekko przestudź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno.