Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-06-2023
Zachęcona wpisem Dorotuś z bloga Moje Wypieki, postanowiłam usmażyć placki z rabarbarem. Rabarbar jest warzywem, które w ciastach, kompotach, dżemach i marmoladach udaje owoc. A robi to tak udatnie, że wiele osób naprawdę myśli, że je ciasta i desery z owocami. Tymczasem to jest warzywo, ale bardzo skutecznie zastępujące świeże owoce. Tak się bowiem składa, że rabarbar jest najsmaczniejszy wiosną, czyli właśnie wtedy, gdy już niewiele jest zeszłorocznych owoców, importowane są drogie, a na krajowe jagody kamczackie, truskawki, porzeczki i maliny trzeba jeszcze poczekać. Bo tu się kłania sezonowość!
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85323
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2615
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10048
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4137
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7174
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85323
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2615
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10048
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4137
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7174
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem.
W osobnym naczyniu rozbełtaj jajka, a następnie dodaj do nich kwaśną śmietanę oraz mleko.
Składniki suche dodaj do mokrych i wymieszaj trzepaczką albo mikserem. Postaraj się, aby w cieście nie było grudek.
Do gotowego ciasta, które jest dość gęste, dodaj pokrojony rabarbar, a następnie wymieszaj składniki.
Na dużej patelni rozgrzej nieco oleju i dużą łyżką wykładaj porcje ciasta, warto przy tym pomóc sobie, zgarniając ciasto drugą łyżką.
Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia.
Gotowe placki z rabarbarem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Najlepiej podawaj na ciepło, czyli zaraz po zdjęciu z patelni.
Najładniej wyglądają i najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem.
A po ich usmażeniu i podaniu sezon na dania ze świeżymi owocami wreszcie możesz uznać za otwarty. Smacznego!