Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-06-2023
Zachęcona wpisem Dorotuś z bloga Moje Wypieki, postanowiłam usmażyć placki z rabarbarem. Rabarbar jest warzywem, które w ciastach, kompotach, dżemach i marmoladach udaje owoc. A robi to tak udatnie, że wiele osób naprawdę myśli, że je ciasta i desery z owocami. Tymczasem to jest warzywo, ale bardzo skutecznie zastępujące świeże owoce. Tak się bowiem składa, że rabarbar jest najsmaczniejszy wiosną, czyli właśnie wtedy, gdy już niewiele jest zeszłorocznych owoców, importowane są drogie, a na krajowe jagody kamczackie, truskawki, porzeczki i maliny trzeba jeszcze poczekać. Bo tu się kłania sezonowość!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326226
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12034
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16684
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5394
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326226
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12034
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16684
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5394
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem.
W osobnym naczyniu rozbełtaj jajka, a następnie dodaj do nich kwaśną śmietanę oraz mleko.
Składniki suche dodaj do mokrych i wymieszaj trzepaczką albo mikserem. Postaraj się, aby w cieście nie było grudek.
Do gotowego ciasta, które jest dość gęste, dodaj pokrojony rabarbar, a następnie wymieszaj składniki.
Na dużej patelni rozgrzej nieco oleju i dużą łyżką wykładaj porcje ciasta, warto przy tym pomóc sobie, zgarniając ciasto drugą łyżką.
Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia.
Gotowe placki z rabarbarem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Najlepiej podawaj na ciepło, czyli zaraz po zdjęciu z patelni.
Najładniej wyglądają i najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem.
A po ich usmażeniu i podaniu sezon na dania ze świeżymi owocami wreszcie możesz uznać za otwarty. Smacznego!