Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-06-2023
Zachęcona wpisem Dorotuś z bloga Moje Wypieki, postanowiłam usmażyć placki z rabarbarem. Rabarbar jest warzywem, które w ciastach, kompotach, dżemach i marmoladach udaje owoc. A robi to tak udatnie, że wiele osób naprawdę myśli, że je ciasta i desery z owocami. Tymczasem to jest warzywo, ale bardzo skutecznie zastępujące świeże owoce. Tak się bowiem składa, że rabarbar jest najsmaczniejszy wiosną, czyli właśnie wtedy, gdy już niewiele jest zeszłorocznych owoców, importowane są drogie, a na krajowe jagody kamczackie, truskawki, porzeczki i maliny trzeba jeszcze poczekać. Bo tu się kłania sezonowość!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 125
Królowa grilla :)
Odsłon: 1238
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 125
Królowa grilla :)
Odsłon: 1238
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem.
W osobnym naczyniu rozbełtaj jajka, a następnie dodaj do nich kwaśną śmietanę oraz mleko.
Składniki suche dodaj do mokrych i wymieszaj trzepaczką albo mikserem. Postaraj się, aby w cieście nie było grudek.
Do gotowego ciasta, które jest dość gęste, dodaj pokrojony rabarbar, a następnie wymieszaj składniki.
Na dużej patelni rozgrzej nieco oleju i dużą łyżką wykładaj porcje ciasta, warto przy tym pomóc sobie, zgarniając ciasto drugą łyżką.
Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia.
Gotowe placki z rabarbarem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Najlepiej podawaj na ciepło, czyli zaraz po zdjęciu z patelni.
Najładniej wyglądają i najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem.
A po ich usmażeniu i podaniu sezon na dania ze świeżymi owocami wreszcie możesz uznać za otwarty. Smacznego!