Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniak to pyszne ciasto, każdy wie :) Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, i słodkiej bezy.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2559
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3214
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6435
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2559
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3214
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6435
Składniki
Blaszka 24 X 32 cm. Orzechy drobno posiekać. Zimne masło posiekać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodać żółtka. Białka odłożyć do lodówki. Szybko zagnieść ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody). Uformować 2 większe kule 1 mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki lub zamrażalnika na około 60 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier , cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone większe ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu wiśniowego. Mi tym razem zabrakło dżemu, częściowo dodałam powidła i szczerze tego odradzam. .
Na to zetrzeć drugą większą część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, mniejszą część ciasta i posypać orzechami.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 º C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.