Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomarańczowa hrabina to wykwintny, rozpływający się w ustach deser czekoladowo-pomarańczowy. Możesz przygotować go w charakterze lekkiego tortu urodzinowego!
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 66
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6819
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 66
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6819
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Łyżką wymieszaj masę jajeczną z przesianą przez sitko mąką i skórką z pomarańczy. Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut (do suchego patyczka). Przestudź gotowy spód.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek kremówki. Przestudź. Resztę śmietany ubij na sztywno na wysokich obrotach miksera, pod koniec dodając cukier puder.
Podgrzej 70 ml soku pomarańczowego do temperatury około 50°C i rozpuść w nim żelatynę. Dodaj do niej kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszaj do połączenia składników. Połącz połowę tak przygotowanej żelatyny z resztą śmietany.
Zmiksuj przestudzoną czekoladę z serkiem mascarpone i resztą żelatyny. Następnie połącz łyżką z bitą śmietaną. Nie musisz wymieszać obu mas bardzo dokładnie – dzięki temu w czekoladowej piance powstaną smugi. Przełóż piankę na biszkoptowy spód, wyrównaj i wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Rozpuść żelatynę w 350 ml podgrzanego do 50°C soku pomarańczowego. Dosłodź do smaku. Gdy przestygnie (ale nim stężeje) pokrój obraną pomarańczę w plastry i ułóż ją na czekoladowej piance. Ostrożnie zalej galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.