Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa tego cytrusowego ciasta pochodzi od dwóch słów "portokali", czyli pomarańczy oraz "pity", czyli ciasta. Portokalopita, to tradycyjne greckie ciasto pomarańczowe pochodzące z Krety, które jest zachwycająco wilgotne i przede wszystkim orzeźwiające. Ma oryginalną strukturę dzięki warstwom ciasta filo, które jest chrupiące, a dzięki syropowi, staje się wilgotne i ma wyjątkowy smak. Jeżeli macie ochotę na niezwykle świeże, cytrusowe ciasto, idealne do podania na upalne dni, to ten deser będzie strzałem w dziesiątkę.
Forma/blaszka do pieczenia, miseczka, łyżka, mikser
Polecam.
Odsłon: 398
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 48
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12282
Polecam.
Odsłon: 398
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 48
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12282
Składniki
Gotowe ciasto filo zakupisz w polskich marketach. Ciasto filo na Krecie znajdziesz praktycznie w każdym sklepie. Ciasto otwórz z folii i porozkładaj ciasto na blacie, aby nie było mrożone. Ciasto musi całkowicie wyschnąć.
Do garnka z pokrywką przerzuć pomarańczę, zalej wodą i gotuj pod przykryciem 15-20 minut.
Przygotuj syrop. Do drugiego garnka wsyp cukier puder, sok z pomarańczy oraz cytryny, wodę z wcześniej przygotowanej pomarańczy oraz skórkę z cytryny i pomarańczy. Możesz opcjonalnie dla smaku dodać szczyptę cynamonu. Gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Dlatego najłatwiej jest użyć cukru pudru. Gdy cukier będzie już ładnie rozpuszczony, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Nie kosztuj syropu, gdyż może być zbyt gorący.
Ciasto filo rozdziel na połowę. Połowę ciasta pozostaw, resztę wyłóż na blaszce, na której jest papier do pieczenia. Pod koniec będziesz dodawać pokruszone warstwy do warstw rozdrobnionych z ciastem, także na razie pozostaw na blaszce te warstwy ciasta. Tutaj 20 cm x 6,5 cm, ale może być też blaszka kwadratowa. Ustaw piekarnik na 180 stopni.
Przygotuj miskę i wbij do niej jajka, esencję waniliową, proszek do pieczenia, cukier puder. Użyj miksera przez 8-10 minut. Następnie dodaj oliwy z oliwek lub oleju kukurydzianego. Miksuj kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodaj jogurt grecki oraz starte skórki z cytryny i pomarańczy.
Pozostawione wcześniej połowę ciasta filo, rozdrobnij na kawałki. Możesz spokojnie wykonać to rękoma, nie muszą być to bardzo drobne kawałki. Kawałki ciasta filo przerzuć stopniowo do miski z ciastem i nie mieszaj już mikserem, ale delikatnie przemieszaj łyżką, aby składniki się połączyły. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
Następnie drugą połowę ciasta filo z blaszki rozdrobnij rękoma i stopniowo przerzucaj do wcześniej przygotowanego ciasta, aby połączyć już obie części ciasta filo. Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki równomiernie. Postaraj się, aby ciasto było jak najbardziej równe z góry, dlatego formuj je łyżką. Piecz w piekarniku przez 45-50 minut, aż nabierze złocistego koloru.
Gdy ciasto się upiecze, wyłóż je z piekarnika. Polej ciasto przygotowanym wcześniej syropem. Poczekaj, aż ciasto przesiąknie syropem, także odstaw je na 15 minut. Ciasto powinno być od razu z piekarnika, a syrop koniecznie chłodny. Syropu wyjdzie sporo, ale nie przejmuj się tym, tyle powinno być akurat i wystawać nieco poza poziom ciasta. Tak przygotowane ciasto możesz udekorować laską wanilii i plastrami pomarańczy, a także polać ulubionym owocowym syropem.