Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutkie ciasto na święta czyli marmurkowy wypiek waniliowo-czekoladowy w keksówce, przypominający bochenek chleba. Jego przygotowanie zajmie ci jedynie 15 minut, a po godzinie w piekarniku możesz cieszyć się już wyjątkowym smakiem, idealnym na ważne okazje.
Forma 22x12 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1086
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2875
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 969
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14706
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1086
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2875
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 969
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14706
Składniki
W dużej misce ubij masło z cukrem przez 3 minuty, aż masa będzie lekka i puszysta.
Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich, a następnie dołóż wanilię i śmietanę. Ponownie wymieszaj.
Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną. Delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
Przełóż połowę masy do osobnej miski. W szklance wymieszaj wodę i kakao, a następnie przestudź je i przelej do jednej z misek z ciastem. Wymieszaj do połączenia.
Keksówkę o wymiarach 22x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj naprzemiennie po łyżce masy każdego koloru na środek formy, a następnie kilkukrotnie uderz nią o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Włóż do środka nóż lub patyczek do szaszłyków i delikatnie zakręć nim, by uzyskać marmurkowy wierzch.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 65-70 minut lub do suchego patyczka.
Prościutkie ciasto na święta pozostaw do ostygnięcia w formie przez 15 minut, a następnie przenieś je na kratę do całkowitego ostudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.