Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię wszelkie wypieki z jabłkami, od ciasteczek po torty. Największą słabość mam do ciast tego typu – prostych, szybkich, aromatycznych i takich, w których jabłka i cynamon grają pierwsze skrzypce.
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110957
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 13
Smaki Grecji!
Odsłon: 39
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110957
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 13
Smaki Grecji!
Odsłon: 39
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę o wymiarach około 22x26cm lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
ROBIMY CIASTO Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Cukier brązowy łączymy z cynamonem w małej miseczce, odstawiamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy razem do miski, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę (powinno nam to zająć około 6-8 minut), a następnie dodajemy kolejno olej, jogurt oraz sól i miksujemy jeszcze przez chwilę, aby połączyć składniki. Odkładamy mikser. Do masy wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie drewnianą łychą, do momentu pozbycia się wszelkich grudek i powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Gotowe! Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy, aby równo się upiekło. Na wierzch wykładamy równomiernie cząstki jabłek. Wystarczy, że wysypiemy je na wierzch, nie musimy ich wciskać, wgniatać i maltretować. Cały urok tego ciacha w tym, że jabłka tworzą mozaikę na powierzchni i są tylko delikatnie zatopione w cieście. Całość posypujemy przygotowanym wcześniej cukrem cynamonowym. Gotowe!
PIECZEMY Formę wsuwamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju i ilości użytych jabłek. Proponuję zatem po 50 minutach pieczenia przeprowadzić test „suchego patyczka” (na patyczku wbitym w sam środek wypieku nie powinno być śladu surowego ciasta). Upieczone ciacho studzimy w formie, a następnie przekładamy na talerz lub paterę. Możemy wcinać na ciepło, odgrzewać i podawać z lodami lub posypać cukrem pudrem.