Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka migdałowe z żurawiną to idealna przekąska, nawet jeśli jesteś na diecie!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4552
Składniki
Do miski wrzucamy płatki migdałów, żurawinę i białko jaja. Dokładnie wszystko mieszamy, aby białko połączyło wszystkie składniki. Nie dodajemy cukru, ponieważ słodycz będzie pochodzić z suszonej żurawiny. Naprawdę ciasteczka będą słodkie, i nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, niczym go nie smarujemy. Łyżką nakładamy masę na papier formując okrągłe ciasteczka. Ważne jest, aby wszystkie składniki „dotykały” się, wówczas ładnie się upieką i nie będą kruszyć. Ciasteczka powinny być cienko rozłożone Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni. Im mniejsze i cienie rozłożone ciasteczka tym pieczenie będzie krótsze. Im większe i grubsze, tym dłużej trzeba je piec. Po upieczeniu powinny mieć lekko brązowany kolor. Migdały w płatkach pieką się szybciej, niż te w słupkach, dlatego trzeba uważać i zaglądać do piekarnika, aby ciasteczka się nie przypiekły. Smacznego:)