Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto jogurtowe z rabarbarem, kruszonką i lukrem. Doskonały dodatek do kawy. Robi się je bardzo prosto. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki, ciasto przelać do formy a następnie upiec. Chcąc zaoszczędzić sobie czasu można zrezygnować z kruszonki lub lukru na cieście. Gwarantujemy jednak, że pełna wersja wypieku zasmakuje Wam najbardziej.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4905
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13528
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3219
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1002
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4905
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13528
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3219
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1002
Składniki
Łodygi rabarbaru opłucz, obierz, osusz i pokrój na 1 cm kawałki.
Do miski przesiej mąkę pszenną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier i szczyptę soli. Składniki wymieszaj.
W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj do nich jogurt naturalny i olej. Składniki wymieszaj. Ważna uwaga: jogurt nie może być zimny, przed dodaniem go do jajek powinien uzyskać temperaturę pokojową.
Mokre składniki przełóż do suchych składników. Ciasto wymieszaj, pozbądź się wszystkich grudek.
Przygotuj kruszonkę: w misce połącz ze sobą masło z cukrem i mąką.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto jogurtowe przelej do formy. Kawałki rabarbaru wyłóż równomiernie na górę ciasta. Na koniec oprósz ciasto rabarbarowe kruszonką.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez około godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto przestudź. Następnie udekoruj lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru.