Z tego przepisu bakalie na pewno nie opadną. Bakalie do ciasta możecie dodać według swoich upodobań.
Prosty i niezawodny keks
Składniki
- 250 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki
- 250 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odmierzamy jedną łyżkę do oprószenia. Bakalie płuczemy w gorącej wodzie i osuszamy. Następnie zasypujemy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy. Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Połączoną masę miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Na koniec dodajemy bakalie i ponownie chwilę miksujemy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 15 min, następnie zmniejszamy do 180 C i pieczemy przez kolejne 45 min. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 min. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 61

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 34
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 61

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 34



Składniki
- 250 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odmierzamy jedną łyżkę do oprószenia. Bakalie płuczemy w gorącej wodzie i osuszamy. Następnie zasypujemy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy. Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Połączoną masę miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Na koniec dodajemy bakalie i ponownie chwilę miksujemy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 15 min, następnie zmniejszamy do 180 C i pieczemy przez kolejne 45 min. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 min. Smacznego.
Świetnie, że smakowało, a po więcej przepisów zapraszam na www.ilovebake.pl :)
Rewelacja:)Teraz ten przepis często będzie u mnie gościł:) Pozdarwiam
Właśnie włożyłam keks do piekarnika z pani przepisu:)Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:)
Wypróbuję przepis ;)
Dzięki :)