Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten jabłecznik jest tak prosty że nawet niedoświadczona gospodyni sobie z nim poradzi. Nie trzeba schładzać ciasta w lodówce a jabłka wystarczy tylko zetrzeć na tarce , wymieszać z cynamonem i bułką tartą. Polecam
blaszka , miska, nóż, szklanka, łyżeczka,
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19282
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 724
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19282
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 724
Składniki
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone w kawałki masło i razem posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, można jedną większą a jedną mniejszą część lub na dwie równe części. Jedną część rozwałkować ( ja wałkuję na papierze do pieczenia) i wyłożyć spód blaszki 24/ 40 cm. wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Jabłka po obraniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać cynamon oraz bułkę tartą i wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciasto i zakryć drugim rozwałkowanym ciastem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 - 60 minut. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego Rada ; Gdyby ciasto przy wałkowaniu kleiło się do rąk podsypać mąką. Smacznego
Ciasto w przekroju gotowe do podania.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.