Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodny przepis na prostego makowca. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce i przelać ciasto do formy. Makowiec wychodzi cudownie wilgotny w środku. Można go przygotować na kilka dni przed świętami.
Polecam.
Odsłon: 296
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 285
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 171
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 296
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 285
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 171
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 128
Składniki
Mielony mak przesyp do miski, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw do wystudzenia. Następnie odciśnij mak z nadmiaru wody przy użyciu bawełnianej ściereczki.
Miękkie masło przełóż do osobnej miski i miksuj na puszystą masę. Do masła dodawaj stopniowo po łyżce cukru.
Białka oddziel od żółtek. Białka odstaw na bok. Żółtka dodaj do maślanej masy. Składniki zmiksuj. Następnie dodawaj po łyżce maku. Miksuj do połączenia.
Do masy makowej dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj.
Jabłka dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Orzechy drobno posiekaj. Składniki dodaj do ciasta, całość wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do ciasta na makowiec. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
Prostokątną blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Makowca piecz przez około godzinę (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudź.
Czekoladę połam na kosteczki i przełóż do rondelka. Dodaj mleko. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia.
Makowca udekoruj polewą z gorzkiej czekolady.