Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na makowiec - wilgotny makowiec japoński
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 726
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22751
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15127
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4848
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45404
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 726
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22751
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15127
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4848
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45404
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Jeśli będą miały dużo soku, lekko go odcisnąć. Jeśli dodajemy do ciasta bakalie to kroimy je na drobniejsze kawałki. Mleko zagotować. Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na ok. 45 minut. Jeśli mak będzie mocno wilgotny odcisnąć go na sicie. U mnie mak całkowicie wchłonął mleko i nie było konieczności odcedzania. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W osobnej misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem. Kolejno dodawać partiami żółtka, stopniowo mak oraz jabłka. Do masy dodajemy kasze manną cały czas miksując. Na koniec dodajemy bakalie oraz proszek do pieczenia. Masę makową łączymy z ubitymi wcześniej białkami za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto posypać pudrem, przygotować lukier lub polewę czekoladową. Do garnka przekładamy czekoladę, mleko oraz olej. Całość podgrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą oblać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego!