Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny biszkopt, śmietankowy krem z mascarpone i maliny zatopione w galaretce, proporcje na dużą blachę dla łasuchów :-)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11992
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 135
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8796
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1188
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11992
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 135
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8796
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1188
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (32 x 24) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Blachę z biszkoptem po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40-50cm, wystudzić. (Biszkopt piekę dzień wcześniej, na drugi dzień łatwiej sie kroi). Galaretki rozpuścić w 800ml wrzącej wody, przestudzić. Krem: Żelatynę zalać gorącą (ale nie wrzącą) wodą, odstawić do lekkiego przestudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić ze śmietanką i cukrem. Przestudzoną żelatynę wlewać strużką do kremu, cały czas miksując. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem, w który delikatnie powciskać połówki bananów. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Kilka łyżek tężejącej galaretki wyłożyć na biszkopt, ułożyć maliny i wyłożyć resztę galaretki. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego :-)