Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie udało ci się odpowiednio wcześniej przygotować ciasta leżakującego na pierniczki, to nic straconego! Mamy przepis na pierniki miękkie od razu po upieczeniu, a do tego niesamowicie pyszne. Przekonaj się!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34134
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 346
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 79
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 349
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9130
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34134
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 346
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 79
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 349
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9130
Składniki
W rondelku o grubym dnie umieść miód, cukier oraz wszystkie przyprawy. Podgrzewaj na małej mocy palnika — nie zapomnij o ciągłym mieszaniu. Po 10 minutach podgrzewania wyłącz palnik i dodaj masło — rozpuści się w gorącej masie. Całość musi przestygnąć. Śmietanę wymieszaj z sodą i odstaw.
Ubij białka, a gdy będą już sztywne, dodaj po kolei żółtka. Do jajek dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki lub rózgi. Gdy otrzymasz jednolitą masę, dodaj do niej rozpuszczony miód z cukrem, masłem i przyprawami. Ponownie delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę wymieszaną z sodą.
Miskę z dokładnie wymieszanym ciastem (na końcowym etapie możesz mieszać je rękami) przykryj folią spożywczą i odstaw na przynajmniej 16 godzin do lodówki.
Gdy minie czas przeznaczony na leżakowanie ciasta, wyciągnij je z lodówki. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj na grubość 4-5 mm na stolnicy podsypanej delikatnie mąką. Wycinaj ulubione wzory i układaj na blasze wyłożonej papierem.
Piecz przez około 11-12 minut, a po wystygnięciu ozdób je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce przez maksymalnie 2 tygodnie.