Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie udało ci się odpowiednio wcześniej przygotować ciasta leżakującego na pierniczki, to nic straconego! Mamy przepis na pierniki miękkie od razu po upieczeniu, a do tego niesamowicie pyszne. Przekonaj się!
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85236
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2531
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9984
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3982
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7103
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85236
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2531
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9984
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3982
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7103
Składniki
W rondelku o grubym dnie umieść miód, cukier oraz wszystkie przyprawy. Podgrzewaj na małej mocy palnika — nie zapomnij o ciągłym mieszaniu. Po 10 minutach podgrzewania wyłącz palnik i dodaj masło — rozpuści się w gorącej masie. Całość musi przestygnąć. Śmietanę wymieszaj z sodą i odstaw.
Ubij białka, a gdy będą już sztywne, dodaj po kolei żółtka. Do jajek dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki lub rózgi. Gdy otrzymasz jednolitą masę, dodaj do niej rozpuszczony miód z cukrem, masłem i przyprawami. Ponownie delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę wymieszaną z sodą.
Miskę z dokładnie wymieszanym ciastem (na końcowym etapie możesz mieszać je rękami) przykryj folią spożywczą i odstaw na przynajmniej 16 godzin do lodówki.
Gdy minie czas przeznaczony na leżakowanie ciasta, wyciągnij je z lodówki. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj na grubość 4-5 mm na stolnicy podsypanej delikatnie mąką. Wycinaj ulubione wzory i układaj na blasze wyłożonej papierem.
Piecz przez około 11-12 minut, a po wystygnięciu ozdób je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce przez maksymalnie 2 tygodnie.