Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie udało ci się odpowiednio wcześniej przygotować ciasta leżakującego na pierniczki, to nic straconego! Mamy przepis na pierniki miękkie od razu po upieczeniu, a do tego niesamowicie pyszne. Przekonaj się!
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
W rondelku o grubym dnie umieść miód, cukier oraz wszystkie przyprawy. Podgrzewaj na małej mocy palnika — nie zapomnij o ciągłym mieszaniu. Po 10 minutach podgrzewania wyłącz palnik i dodaj masło — rozpuści się w gorącej masie. Całość musi przestygnąć. Śmietanę wymieszaj z sodą i odstaw.
Ubij białka, a gdy będą już sztywne, dodaj po kolei żółtka. Do jajek dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki lub rózgi. Gdy otrzymasz jednolitą masę, dodaj do niej rozpuszczony miód z cukrem, masłem i przyprawami. Ponownie delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę wymieszaną z sodą.
Miskę z dokładnie wymieszanym ciastem (na końcowym etapie możesz mieszać je rękami) przykryj folią spożywczą i odstaw na przynajmniej 16 godzin do lodówki.
Gdy minie czas przeznaczony na leżakowanie ciasta, wyciągnij je z lodówki. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj na grubość 4-5 mm na stolnicy podsypanej delikatnie mąką. Wycinaj ulubione wzory i układaj na blasze wyłożonej papierem.
Piecz przez około 11-12 minut, a po wystygnięciu ozdób je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce przez maksymalnie 2 tygodnie.