Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne, lekko chrupiące ciastka. Z podanych proporcji wychodzi nich całkiem sporo. Można je obtoczyć w migdałach, czekoladzie, wiórkach kokosowych, sezamie czy orzechach i za każdym razem będą miały nieco inny smak. Bardzo, bardzo serdecznie polecam.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 105
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 105
Składniki
Czekoladę zetrzeć na tarce. Migdały zmielić na drobno. Do miski przełożyć pokrojone na kawałki masło. Dodać jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucierać mikserem, aż do połączenia składników. Powoli dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać. Na końcu wlać olej i połączyć go z całą masą. Ciasto musi być lekko klejące i bez trudu powinno się z niego robić kuleczki. Gdyby było za rzadkie dosypać nieco mąki. Kuleczki obtaczać w zmielonych migdałach i czekoladzie. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach. Jest to konieczne, gdyż w czasie pieczenia ciastka ulegają spłaszczeniu.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 15-17 minut.