Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada o uroczej nazwie "Przysmak Skrzata" z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zielony biszkopt przygotujecie z dodatkiem proszku matcha, chociaż możecie w tym celu wykorzystać inne, naturalne zielone barwniki, takie jak przecier ze szpinaku lub młody, zielony jęczmień. Aby jeszcze bardziej podkreślić "skrzaci" charakter deseru, truskawki możecie zastąpić poziomkami.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14625
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14625
Składniki
Na początku przesiej mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną. Dodaj też proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszaj. Odstaw na bok. Osobno przesiej matchę. Białka oddziel od żółtek. Zacznij je ubijać na wysokich obrotach z pomocą miksera wraz z odrobiną soli. Kiedy piana będzie gęsta, zacznij dodawać cukier. Rób to porcjami. Białka będą gotowe, kiedy połączą się z cukrem, a także będą błyszczące i sztywne. Teraz przyszedł czas na dodanie matchy. Zrób to delikatnie, nie przerywając ubijania. Dodawaj żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując. W następnym kroku dodaj przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki za pomocą łyżki lub szpatułki, delikatnie, tylko do połączenia.
Przygotuj formę, w której będziesz piec biszkopt. Wlej do niej masę i wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Od razu po upieczeniu, kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe, zwiń je w roladę, najlepiej z użyciem papieru do pieczenia, aby się nie skleiło. Odstaw do ostudzenia.
W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. Umieść śmietanę z mascarpone w misce od miksera. Zacznij ubijać na małych obrotach, a po minucie zwiększ do maksimum. Kiedy ze składników powstanie gęsta masa, dodaj cukier i delikatnie wymieszaj.
Rozwiń delikatnie ostudzone ciasto i posmaruj je masą śmietanową i rozsyp na niej pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Ponownie zawiń i owiń folią. Umieść w lodówce na minimum 2 godziny.