Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W okresie karnawału często sięgamy po słodkości. Oprócz pączków i faworków na uwagę zasługują również ptysie wypełnione po brzegi aksamitnym kremem. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczne parzone ciasto oraz puszysty jak chmurka krem z bitej śmietany.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Do rondelka przełóż masło pokrojone w kostkę. Wlej wodę. Składniki podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia.
Do masła z wodą przesiej mąkę. Składniki mieszaj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Gotowe ciasto na ptysie zdejmij z kuchenki i odstaw na około 15 minut do przestudzenia.
Do osobnej miski wbij trzy całe jajka, dodaj dwa białka jaj. Składniki wymieszaj.
Przestudzone ciasto parzone przełóż do miski, dodaj jajka. Składniki zmiksuj do połączenia.
Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego. Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Na papier wyciskaj równej wielkości okrągłe ptysie (każdy ptyś powinien składać się z dwóch warstw ciasta).
Ptysie piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut (do delikatnego zrumienienia ciasta).
Upieczone ptysie przestudź, następnie rozkrój lub natnij, żeby wypełnić je nadzieniem.
Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem. Śmietankę 36% przełóż do miski i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder ze śmietan-fixem. Krem z bitej śmietany przełóż do rękawa cukierniczego. Nadziej nim karnawałowe ptysie.