Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny deser do kawy czy herbaty. Ptysie przyrządzone samemu smakują o niebo lepiej, niż te kupione w piekarni. Dodany w ptysiach dżem z czarnej porzeczki w ciekawy sposób przełamuje słodkość kremu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 16508
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9472
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2051
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4057
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 648
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 316
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 16508
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9472
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2051
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4057
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 648
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 316
Składniki
Ciasto: zagotować 2 szkl wody, rozpuścić w niej masło. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać mąkę. Gdy dodamy całą mąkę, ponownie stawiamy garnek z ciastem na małym ogniu. Cały czas mieszamy, gdy ciasto zrobi się szkliste ściągamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego ciasta dodajemy proszek do pieczenia i ucieramy mikserem, dodając po jednym jajku. Blaszkę wykładamy folią do pieczenia i łyżką nakładamy na nią porcje ciasta (można użyć worka cukierniczego i z niego wyciskać ptysie). Miedzy ptysiami należy zostawić spore odstępy, ponieważ urosną. Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia. Upieczone ptysie przekrawamy, ostrym nożem, na połowę.
Krem: kaszę mannę gotujemy na mleku 12- 15 minut. Ciągle mieszamy, aby się nie przypaliła. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masła dodajemy na przemian jajko i zimną, gęstą kaszkę. Starannie ucieramy.
Przekrojone ptysie smarujemy dżemem, napełniamy kremem i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.