Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokardki to takie ciasteczka podobne do faworków.Są bardzo proste w przygotowaniu i szybko znikają z talerza
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 11840
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1300
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39351
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 11840
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1300
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39351
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.Następnie dodajemy żółtka masło śmietanę i spirytus lub ocet.Składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę.Wykładamy masę na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto.Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min.do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok.3mm i wycinamy koła np.szklanką. Dwa przeciwległe brzegi ciasta zlepiamy razem formując kokardkę Dobrze ściskamy brzegi palcami żeby ciasto się dobrze skleiło.W garnku roztapiamy i rozgrzewamy smalec i smażymy kokardki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!