Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z majonezem który wam pozostanie ? Chciałabym wam podać świetny przepis na ciasto jest super wilgotne i bardzo smaczne nadaje się do kawy ja również na Wielkanoc jako baba. Ja używam w moim domu tylko majonezu Kętrzyńskiego ale można dodać dowolny majonez tak podejrzewam. Przepis jest bardzo prosty przygotuje je nawet dziecko, więc zapraszam po przepis.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1152
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1152
Składniki
Do miski dodać jajka wsypać cukier i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę czyli tak zwany kogel - mogel.
Gdy już zmiksujemy jajka z cukrem dodać resztę składników sypkich oraz majonez, mleko i olej i także zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą.
W między czasie jagody goi zalać wrzątkiem na parę minut, odcedzić je na sitku i wystudzić. Chłodne dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać całość łyżką.
Gotowe ciasto przelać do foremki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać jabłko pokrojone w plasterki ( nie koniecznie ).
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do suchego patyczka ( ja piekę na kratce od piekarnika aby dół też był rumiany ). Upieczone ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto jest już chłodne wyjąć z papierem na ściereczkę aby od dołu nie zaparowało.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować ( ja lukru nie cierpię dlatego wolę cukier puder ). Ciasto idealnie nadaje się dla gości, do kawy jak również na przyjęcie. Majonez nie jest wyczuwalny.
A tak na marginesie na obiad miałam rosół ze swojskiej kury z ziemniakami ( nie śmiejcie się nam tak rosół smakuje najbardziej to smaki mojego dzieciństwa ).