Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z majonezem który wam pozostanie ? Chciałabym wam podać świetny przepis na ciasto jest super wilgotne i bardzo smaczne nadaje się do kawy ja również na Wielkanoc jako baba. Ja używam w moim domu tylko majonezu Kętrzyńskiego ale można dodać dowolny majonez tak podejrzewam. Przepis jest bardzo prosty przygotuje je nawet dziecko, więc zapraszam po przepis.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8248
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10009
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4584
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 619
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8248
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10009
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4584
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 619
Składniki
Do miski dodać jajka wsypać cukier i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę czyli tak zwany kogel - mogel.
Gdy już zmiksujemy jajka z cukrem dodać resztę składników sypkich oraz majonez, mleko i olej i także zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą.
W między czasie jagody goi zalać wrzątkiem na parę minut, odcedzić je na sitku i wystudzić. Chłodne dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać całość łyżką.
Gotowe ciasto przelać do foremki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać jabłko pokrojone w plasterki ( nie koniecznie ).
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do suchego patyczka ( ja piekę na kratce od piekarnika aby dół też był rumiany ). Upieczone ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto jest już chłodne wyjąć z papierem na ściereczkę aby od dołu nie zaparowało.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować ( ja lukru nie cierpię dlatego wolę cukier puder ). Ciasto idealnie nadaje się dla gości, do kawy jak również na przyjęcie. Majonez nie jest wyczuwalny.
A tak na marginesie na obiad miałam rosół ze swojskiej kury z ziemniakami ( nie śmiejcie się nam tak rosół smakuje najbardziej to smaki mojego dzieciństwa ).