Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Te są mięciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach, chociaż wymagają sporo pracy.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 137
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 164
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2573
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 137
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 164
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2573
Składniki
Miód, cukier i margarynę oraz smalec roztopić. Przestudzić. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Stopniowo, wciąż ucierając dosypywać mąkę, proszek, przyprawę i kakao. Do śmietany dodać sodę i amoniak. Wymieszać i połączyć składniki. Ciasto jest "wolne", ale takie powinno być. Oprószyć mąką z wierzchu i wynieść w chłodne miejsce - ale nie do lodówki- na 2 godziny. Zagnieść, cienko rozwałkować i pociąć w pasy o szerokości 8-9 cm. Na każdym pasku ciasta wykładać w niewielkich odstępach po łyżeczce różanej konfitury. Przykryć drugim paskiem ciasta. Docisnąć palcami wokół nadzienia i dopiero wyciąć foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w tem. 160 stopni.
Zagotować wodę z cukrem i masłem. Zestawić z ognia i wsypać mleko w proszku. Energicznie mieszać aż masa stanie się lśniąca i jednolita. Można podzielić na dwie części i do jednej dodać 1 łyżeczkę kakao. Przy pomocy widelca, każdy pierniczek zanurzać w polewie. Układać na kratce do zastygnięcia.