Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-06-2013
Pyszne ciacho z bardzo słodką masą budyniową, i delikatnie kwaśnym musem wiśniowym, mniam!
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 42
Polecam.
Odsłon: 1365
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1689
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 42
Polecam.
Odsłon: 1365
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1689
Składniki
BISZKOPT: Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując. Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części. MASA BUDYNIOWA Z KOKOSEM: W 200ml mleka rozpuszczamy budynie i mąkę. Resztę mleka z cukrem gotujemy, dodajemy budyń i mieszamy. Następnie dodajemy kokos. Masło ucieramy z żółtkiem, i dodajemy do ostudzonego budyniu - miksujemy. MASA Z WIŚNIAMI: Wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. Gdy wiśnie zaczną się gotować, dodajemy kisiel, mieszamy aż masa zgęstnieje. Układamy następująco: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, masa z wiśniami. Można posypać kokosem.