Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe z Jabłkami, to ulubiony przepis mojej Babci słynący z tego że Racuchy wychodziły zawsze puszyste i mięciutkie. Wiele osób sprzecza się o to czy Racuchy są leprze z drożdżami czy bez, oczywiście to kwestia gustu, drożdże można zastąpić sodą i proszkiem do pieczenia a prawdziwa tajemnica smaku Racuszków tkwi w Jabłkach a raczej ich kwasowości, Im bardziej kwaśne tym lepiej
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2170
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2170
Składniki
Przepis jest bardzo prosty, co do niektórych detali polecam sprawdzić na filmie poniżej oraz subskrybowanie kanału Gotuj z klasą:) Zaczyn na ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 1 łyżka mąki Wszystko razem dodać, wymieszać i odstawić na 15 min, przykryte ściereczką. Ciasto na racuchy: do zaczynu dodajemy kolejno: - 250 g mąki przennej - szczyptę wanilii i cynamonu - 1 łyżkę cukru - 1 jajko wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. po 45 min leżakowania, jabłka dodajemy do ciasta i smażymy na oleju po 3 min z każdej strony.