Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ich przygotowanie zajęło mi 1,5 dnia. Ale było warto. Radzę dzień wcześniej przygotować nadzienie i ciasto, które wymaga trzykrotnego wałkowania i składania po dodania masła.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93444
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2613
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3469
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1572
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93444
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2613
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3469
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1572
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Składniki
Do miski przesiać mąkę. Dodać roztrzepane jajka, sól, cukier puder i podgrzane mleko w którym rozpuściłam drożdże. Zagnieść ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło i ponownie zarobić. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Po wyrośnięciu - rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 jego powierzchni zetrzeć 100 g masła. Zwinąć w kopertę (najlepiej to widać na filmikach). Owinąć folią i włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Czynność powtarzać trzykrotnie.Za każdym razem ścierać 100 g masła. Odstawić do lodówki na całą noc.
Mak przepłukać,przełożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, by przykryła mak. Gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Zestawić z ognia pod przykryciem do ostygnięcia. Dokładnie odcedzić na sicie wyłożonym ściereczką. Zmielić razem z wcześniej namoczonymi rodzynkami , suszoną żurawiną, migdałami i skórką pomarańczową. Śmietanę przelać do głębokiej patelni, dodać cukier i zmielony mak z bakaliami. Chwilę smażyć. Dodać zmielone biszkopty. Ostudzić, Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Pociąć na wąskie, długie "trójkąty".Nakładać farsz. Zwijać rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Odczekać 10-15 minut aż ponownie podrosną. Posmarować żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach. Zimne oblać lukrem i obsypać mielonymi migdałami, orzechami i smażoną skórką pomarańczową.