Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z makiem, doskonałe na pyszne i wyjątkowe dni karnawałowe lub kolacje wigilijną. Nie ma nic lepszego od świeżych rogalików drożdżowych, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12151
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1361
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12837
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4527
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12151
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1361
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12837
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4527
Składniki
1. Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Każdy kawałek smaruję masą makową i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
5. Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem. 6. Gotowe. 7. Smacznego.