Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z makiem, doskonałe na pyszne i wyjątkowe dni karnawałowe lub kolacje wigilijną. Nie ma nic lepszego od świeżych rogalików drożdżowych, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 175
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22402
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 206
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 175
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22402
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 206
Składniki
1. Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Każdy kawałek smaruję masą makową i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
5. Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem. 6. Gotowe. 7. Smacznego.