Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kajmakiem i bitą śmietaną. Niesamowicie prosty i niesamowicie smaczny deser do popołudniowej kawy.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6020
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3391
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17787
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 91
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3071
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6020
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3391
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17787
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 91
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3071
Składniki
Żółtka oddzielić od białek.
Z białek ubić sztywną pianę i ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.
Do białek ubitych z cukrem dodać żółtka i ubić.
Do masy przygotowanej w poprzednich etapach wsypać mąkę przesianą przez sitko i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach około 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić na niej równomiernie przygotowane ciasto biszkoptowe.
Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Gorący biszkopt wyjąć z blachy i zwinąć wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia.
Masę kajmakową w puszce wstawić do gorącej wody na około 5 minut.
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, zdejmując go jednocześnie z papieru do pieczenia i rozprowadzić na nim ciepłą masę kajmakową.
Biszkopt zwinąć ciasno w roladę i wstawić na kilka minut do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i zmiksować raz jeszcze.
Roladę udekorować bitą śmietaną i gotowe!