Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kajmakiem i bitą śmietaną. Niesamowicie prosty i niesamowicie smaczny deser do popołudniowej kawy.
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 155
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 221
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9266
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 155
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 221
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9266
Składniki
Żółtka oddzielić od białek.
Z białek ubić sztywną pianę i ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.
Do białek ubitych z cukrem dodać żółtka i ubić.
Do masy przygotowanej w poprzednich etapach wsypać mąkę przesianą przez sitko i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach około 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić na niej równomiernie przygotowane ciasto biszkoptowe.
Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Gorący biszkopt wyjąć z blachy i zwinąć wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia.
Masę kajmakową w puszce wstawić do gorącej wody na około 5 minut.
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, zdejmując go jednocześnie z papieru do pieczenia i rozprowadzić na nim ciepłą masę kajmakową.
Biszkopt zwinąć ciasno w roladę i wstawić na kilka minut do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i zmiksować raz jeszcze.
Roladę udekorować bitą śmietaną i gotowe!