Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja bratowa przywiozła na święta kutię. Zostało jej dość dużo, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam w necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę drożdżowa z kutią, bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka. Wygląda bardzo świątecznie :-) Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą dwie rolady, zachęcam do przygotowania :-)
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 31
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 74
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 115
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 31
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 74
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 115
Składniki
1 szklanka = 250 ml Kutia: namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać gorącą wodą lub mlekiem, trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach - u mnie 20 minut. Odcedzić przez gęste sito, starannie odsączyć, zmielić trzy razy przez maszynkę o drobnych oczkach. Kaszę zalać czystą wodą i gotować do miękkości przez 30 minut. Odcedzić na sitku. Podczas gotowania kaszy należy pamiętać o mieszaniu, ponieważ kasza się skleja. Wilgotny mak wymieszać z miodem. Bakalie pokroić niezbyt drobno, dodać do maku. Kaszę wymieszać z makiem i bakaliami zaraz przed podaniem. Kutię schłodzić.
Rolada drożdżowa: mąkę przesiać przez sitko, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, posypać cukrem. Drożdże muszą się rozpuścić, następnie dodać wodę, jajka. Składniki rozbełtać widelcem, na koniec dodać miękkie masło lub margarynę i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo i równo rozwałkować na długość foremki keksówki, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Do kutii dodać bułkę tartą, wymieszać. Moja kutia puściła wodę, bułka tarta wchłonęła ją. Nałożyć kutię na ciasto, zwinąć ciasto (boki lekko zawinąć i zrolować ciasto), zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do foremki (rozmiar 26 cm x 8 cm). Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg. Rolada musi być przykryta papierem do pieczenia. Po tym czasie odkryć roladę z papieru do pieczenia. Piec jeszcze przez 10 minut w funkcji góra, żeby wierzch rolady się zrumienił. Po tym czasie roladę wyjąć z pieca, ostudzić, wierzch można polukrować. Smacznego!