Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt jej się nie oprze. Słodka, kusząca, delikatna rozpływa się w ustach. Dla miłośników bezy i nie tylko. Moja rodzina zajadała się do ostatniego okruszka. Osobiście uwielbiam bezę a jak jeszcze połączy się ja z owocami lata to czego chcieć więcej.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2729
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 176
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 127
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2729
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 176
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 127
Składniki
Beza: Białka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temp pokojową. Ubijam na sztywno z octem ale nie przebijam ich. Dodaje po łyżce cukru stopniowo ubijam dalej i kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu jak piana będzie lśniąca i dobrze ubita dodaję mąkę i mieszam mikserem. Biorę blaszkę od piekarnika, wykładam ją papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej bezę zostawiając po 2 cm wolne z każdego brzegu, beza urośnie. Piekarnik nagrzewam do temp 150 stopni i piekę 20-25 minut. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika. Na stole wykładam drugi arkusz papieru do pieczenia , posypuję go cukrem pudrem i przekładam na niego bezę odwracając ją. Góra bezy jest na spodzie. Zrywam papier i zostawiam do ostygnięcia.
krem: Mascarpone, śmietanę przekładam do miski i miksuję aż się połączą i ubiją. Nie dodaję cukru, beza już jest słodka. Na bezie rozsmarowuje konfiturę zostawiając po 1 cm wolnym z każdego brzegu, na nią śmietanę ,układam jagody i maliny i zwijam od krótszego boku. Roladę przekładam do lodówki na dwie godziny.
Czekoladę i masło przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przed podaniem dekoruję bezę czekoladą i jagodami. Bezę można jeść od razu.