Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować efektowny, ale niedrogi podwieczorek dla gości? Co powiesz na to, aby na twoim stole zagościła pyszna rolada truskawkowa? Krajowe truskawki są z dnia na dzień coraz tańsze, a w lodówce na pewno masz jakieś białka, które pozostały po przygotowaniu kruchego ciasta albo kogla-mogla dla dzieci.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20878
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20878
Składniki
Ubij białka na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier. Wyłącz mikser. Przesiej do piany mąkę ziemniaczaną, wlej sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Przełóż na nią masę z białek i rozprowadź ją równomiernie tak, by powstał prostokąt o wymiarach około 25x40 cm. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 18o°C i od razu zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz przez około pół godziny – beza ma się lekko zarumienić i wysuszyć. Upieczoną od razu przykryj arkuszem papieru, obróć na drugą stronę i odklej papier ze spodu. Pozostaw do wystudzenia.
Ubij na wysokich obrotach miksera mocno schłodzoną śmietanę. Połącz ją delikatnie (z użyciem szpatuły) z serkiem mascarpone. Dosłodź do smaku. Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój owoce drobno albo rozgnieć widelcem (lub innym narzędziem) – mają być rozdrobnione, ale nie mogą zamienić się w płynny mus.
Rozprowadź truskawki na przestudzonej bezie. Następnie wyłóż na ich warstwę krem śmietanowy i także rozsmaruj go równomiernie, pozostawiając przy wolny margines przy dłuższym z boków. Zwiń roladę bezową z truskawkami wzdłuż dłuższego boku (kończąc na tym bez kremu). Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.