Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się popularne ciasta na bazie czekolady, budyniu czy galaretek, ten przepis na roladę z bananami skradnie twoje kulinarne serce. Klasyczny biszkopt, wypełniony pysznym kremem śmietanowo-bananowym to sposób na uśmiech każdego łasucha. W wykonaniu tego dania kluczowe jest zawinięcie biszkoptu, gdy ten będzie jeszcze ciepły. Dzięki temu rolada zachowa ładny kształt i nie będzie się kruszyła podczas ostatecznego zawijania.
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 106
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 106
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i przełóż białka do miski. Ubij je na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku i kontynuuj ubijanie już na mniejszych obrotach. Do masy wsypuj partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto szpatułką lub łyżką, aby zachowało swoją puszystość.
Dużą, czarną blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, dodatkowo posmaruj masłem, wyłóż ciasto i rozprowadź na całej powierzchni. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20-25 minut, aż biszkopt będzie złocisty. Upieczony, jeszcze gorący biszkopt ostrożnie zawiń w wilgotną ściereczkę i w takiej postaci odłóż do ostudzenia.
Przejdź do wykonania kremu. Banany obierz i rozgnieć widelcem lub zblenduj. W osobnej, wysokiej misce ubij zimną śmietanę kremówkę, utrwalając cukrem pudrem. Wlej sok z cytryny, partiami dodawaj bananowy mus, wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub soku z cytryny. Jeśli lubisz, by w deserze coś przyjemnie chrupało, dosyp do kremu garść drobno posiekanych orzechów lub migdałów. Dla większej chrupkości orzechy warto podprażyć na patelni lub na chwilę włożyć do piekarnika.
Złóż ciasto. Ostrożnie rozwiń biszkoptową roladę (pamiętaj, aby także oderwać papier do pieczenia), posmaruj powierzchnię kremem bananowo-śmietanowym i ciasno zwiń ciasto w rulon. Roladę możesz owinąć folią spożywczą, aby poprawić jej kształt. Wstaw ciasto do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij roladę z bananami z lodówki, odwiń z folii, posmaruj ulubioną polewą (czekoladową lub karmelową) i posyp posiekanymi orzechami. Ciasto podawaj schłodzone.