Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się popularne ciasta na bazie czekolady, budyniu czy galaretek, ten przepis na roladę z bananami skradnie twoje kulinarne serce. Klasyczny biszkopt, wypełniony pysznym kremem śmietanowo-bananowym to sposób na uśmiech każdego łasucha. W wykonaniu tego dania kluczowe jest zawinięcie biszkoptu, gdy ten będzie jeszcze ciepły. Dzięki temu rolada zachowa ładny kształt i nie będzie się kruszyła podczas ostatecznego zawijania.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4173
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 212
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 735
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3577
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4173
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 212
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 735
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3577
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i przełóż białka do miski. Ubij je na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku i kontynuuj ubijanie już na mniejszych obrotach. Do masy wsypuj partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto szpatułką lub łyżką, aby zachowało swoją puszystość.
Dużą, czarną blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, dodatkowo posmaruj masłem, wyłóż ciasto i rozprowadź na całej powierzchni. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20-25 minut, aż biszkopt będzie złocisty. Upieczony, jeszcze gorący biszkopt ostrożnie zawiń w wilgotną ściereczkę i w takiej postaci odłóż do ostudzenia.
Przejdź do wykonania kremu. Banany obierz i rozgnieć widelcem lub zblenduj. W osobnej, wysokiej misce ubij zimną śmietanę kremówkę, utrwalając cukrem pudrem. Wlej sok z cytryny, partiami dodawaj bananowy mus, wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub soku z cytryny. Jeśli lubisz, by w deserze coś przyjemnie chrupało, dosyp do kremu garść drobno posiekanych orzechów lub migdałów. Dla większej chrupkości orzechy warto podprażyć na patelni lub na chwilę włożyć do piekarnika.
Złóż ciasto. Ostrożnie rozwiń biszkoptową roladę (pamiętaj, aby także oderwać papier do pieczenia), posmaruj powierzchnię kremem bananowo-śmietanowym i ciasno zwiń ciasto w rulon. Roladę możesz owinąć folią spożywczą, aby poprawić jej kształt. Wstaw ciasto do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij roladę z bananami z lodówki, odwiń z folii, posmaruj ulubioną polewą (czekoladową lub karmelową) i posyp posiekanymi orzechami. Ciasto podawaj schłodzone.