Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptowa z kremem śmietankowym i bananem. Idealne ciasto do kawy. Robi się je bardzo prosto. Wystarczy upiec biszkopt i przygotować puszystą masę śmietankową. Do tego banany lub inne ulubione owoce i gotowe. Roladę przed podaniem można ozdobić cukrem pudrem lub polewą.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 979
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 979
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1825
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie miksowania do białek dodaj cukier, następnie łyżkę zimnej wody. Do błyszczącej, sztywnej piany przesiej mąkę. Składniki na biszkopt delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na blachę. Równomiernie rozsmaruj na kształt prostokąta.
Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut.
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika, przestudź, następnie przykryj ściereczką bawełnianą i tacką. Blachę z biszkoptem obróć do góry nogami. Ściągnij z góry blachę i odklej delikatnie papier do pieczenia.
W wysokim naczyniu ubij słodką śmietankę z cukrem i serkiem mascarpone na puszysty krem.
Krem śmietankowy rozsmaruj na całej powierzchni biszkoptu zachowując z każdej strony około 2 cm marginesu.
Na krótszym brzegu ciasta ułóż obrane banany. Roladę zwiń w rulon.
Przed podaniem roladę z bananem oprósz cukrem pudrem.