Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i elegancka rolada biszkoptowa, która zawsze się udaje.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3745
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2100
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3745
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2100
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Składniki
Dno blaszki o wymiarach 36x24,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem z odrobiną soli na sztywną pianę. Wsypywać stopniowo cukier i miksować aż się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie połączyć mieszając szpatułką. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki i zwinąć jak roladę. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: Masło wyjąć, aby zmiękło i osiągnęło temperaturę pokojową. Szklankę mleka wlać do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Resztę mleka zostawić w szklance i rozmieszać z budyniem. Ugotować budyń. Garnuszek przykryć folią spożywczą i odstawić do osiągnięcia przez budyń temperatury pokojowej. Kiedy oba składniki będą gotowe, masło utrzeć mikserem na puszystą konsystencję. Dodawać po łyżce budyniu, miksując do czasu aż masa będzie jednolita.
Śmietanę przelać do garnuszka, dodać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać aż się rozpuści. Polewa powinna być gęsta i gładka. Gotową odstawić aby nieco ptrzestygła.
Ciasto na roladę rozwinąć na równej powierzchni. Posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć równomiernie krem budyniowy. Zwinąć roladę i włożyć do lodówki. Po około pół godziny wyjąć roladę i polać gotową polewą czekoladową. Można dowolnie udekorować. Schładzać kilka godzin.