Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskakująco dobra rolada, która nie zrujnuje naszego portfela. Dodatkowo cieszy oczy swoim nietypowym wyglądem.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 106
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2179
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3973
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 52
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1419
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 106
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2179
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3973
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 52
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1419
Składniki
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy mąkę, miksujemy. Dodajemy białko, ponownie miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (odcinamy róg rękawa, tak by wzorek wyszedł w miarę cienki) i wyciskamy jasne wzorki na wyłożoną papierem blachę z wyposażenia piekarnika. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na około 10-15 minut (koniecznie).
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy na blachę z jasnym wzorkiem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Upieczone ciasto od razu zdejmujemy z blachy i przekładamy na wilgotną ściereczkę. Usuwamy papier do pieczenia, a ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę (jasny wzorek powinien być na wierzchu). Odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy schłodzoną śmietankę i ubijamy aż masa wyraźnie zgęstnieje.
Ciasto rozwijamy, rozprowadzamy na nim masę serową. Przy brzegu kładziemy obrane banany i ponownie zwijamy w roladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.