Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i efektowne różyczki z jabłek, które uświetnią Twój stół. Szybko się robią, ale jeszcze szybciej znikają. Róbcie ich dużo :) Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi 6 babeczek. Mało! Mało! Mało!!!!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5670
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8893
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7948
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5452
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5670
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8893
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7948
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5452
Składniki
Jabłka umyć, przekroić na połowę (od strony ogonka). Usunąć delikatnie gniazda nasienne (tak, żeby jak najmniej jabłka stracić), odciąć obydwie końcówki. Teraz jabłko pokroić w cieniutkie półplasterki. Do miski wlać wodę z dodatkiem soku z połówki cytryny. Wrzucić do niej pokrojone jabłka. Powinny one być zanurzone w wodzie. Wstawić do mikrofalówki na 3 min.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować na cienki placek. Pociąć na pasy szerokości 2x wysokość waszych foremek do muffinek. U mnie to wyszło ok 6-7 cm szerokości.
3 łyżki konfitury morelowej wymieszać z 2 łyżkami wody i taki dżemik "rozlać" cienką strużką przez środek ciastowego paska (po długości).
Wzdłuż dłuższego boku ciasta układać plasterki jabłka tak jak dachówkę. Szeroka strona plasterka jabłka musi sięgać do połowy szerokości paska. Gdy ułożymy jabłko do końca paska, posypujemy je cynamonem i zaginamy pozostały paser ciasta tak aby przykrył jabłka. Tak powstały pasek zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki do pieczenia muffinek. Polecam włożyć do niej wcześniej papierowe kokilki muffinkowe. Ja miałam mały problem z wyjęciem gotowych ciasteczek.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy 35-40 min. SMACZNEGO!