Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i efektowne różyczki z jabłek, które uświetnią Twój stół. Szybko się robią, ale jeszcze szybciej znikają. Róbcie ich dużo :) Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi 6 babeczek. Mało! Mało! Mało!!!!
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 971
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3950
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19032
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 971
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3950
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19032
Składniki
Jabłka umyć, przekroić na połowę (od strony ogonka). Usunąć delikatnie gniazda nasienne (tak, żeby jak najmniej jabłka stracić), odciąć obydwie końcówki. Teraz jabłko pokroić w cieniutkie półplasterki. Do miski wlać wodę z dodatkiem soku z połówki cytryny. Wrzucić do niej pokrojone jabłka. Powinny one być zanurzone w wodzie. Wstawić do mikrofalówki na 3 min.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować na cienki placek. Pociąć na pasy szerokości 2x wysokość waszych foremek do muffinek. U mnie to wyszło ok 6-7 cm szerokości.
3 łyżki konfitury morelowej wymieszać z 2 łyżkami wody i taki dżemik "rozlać" cienką strużką przez środek ciastowego paska (po długości).
Wzdłuż dłuższego boku ciasta układać plasterki jabłka tak jak dachówkę. Szeroka strona plasterka jabłka musi sięgać do połowy szerokości paska. Gdy ułożymy jabłko do końca paska, posypujemy je cynamonem i zaginamy pozostały paser ciasta tak aby przykrył jabłka. Tak powstały pasek zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki do pieczenia muffinek. Polecam włożyć do niej wcześniej papierowe kokilki muffinkowe. Ja miałam mały problem z wyjęciem gotowych ciasteczek.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy 35-40 min. SMACZNEGO!