Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Rozeta makowo- drożdżowa
  • Ciasta
  • Przepis na

Rozeta makowo- drożdżowa

09.04.2015 Odsłon: 14582
5.0 (60 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
BEATA1978
BEATA1978

Ciasto, którym możecie zajadać się przy kawie, ale jednocześnie takie, które zrobi wrażenie na gościach, więc śmiało można je postawić na świątecznym stole, upiec na imieniny czy urodziny. Smaczna, pachnąca, do tego bardzo efektowna drożdżówa, zrobiona na bazie mąki krupczatki. Polecam!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 104

do 30 min 30 min
2
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1764

do 30 min 30 min
2
JoannaK
JoannaK
Przetwory

Ogórki w keczupie

Przetwory Ogórki w keczupie

Ogórki w keczupie to ciekawa alternatywa dla korniszonów czy sałatki szwedzki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 945

do 60 min 60 min
4
wałek
wałek
Przetwory

Ogórki konserwowe – stara sprawdzona receptura

Przetwory Ogórki konserwowe – stara sprawdzona receptura

Ogórki konserwowe próbowałyśmy robić na różne sposoby, korzystając przy tym z...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 42387

do 60 min 60 min
103
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7394

do 30 min 30 min
43
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Dania główne

Pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym

Dania główne Pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym

Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...

  • Do pracy
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2900

do 60 min 60 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 104

do 30 min 30 min
2
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1764

do 30 min 30 min
2
JoannaK
JoannaK
Przetwory

Ogórki w keczupie

Przetwory Ogórki w keczupie

Ogórki w keczupie to ciekawa alternatywa dla korniszonów czy sałatki szwedzki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 945

do 60 min 60 min
4
wałek
wałek
Przetwory

Ogórki konserwowe – stara sprawdzona receptura

Przetwory Ogórki konserwowe – stara sprawdzona receptura

Ogórki konserwowe próbowałyśmy robić na różne sposoby, korzystając przy tym z...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 42387

do 60 min 60 min
103
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7394

do 30 min 30 min
43
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Dania główne

Pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym

Dania główne Pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym

Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...

  • Do pracy
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2900

do 60 min 60 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Rozeta makowo- drożdżowa
Autor:
BEATA1978
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • ciasto drożdżowe:
  • mąka krupczatka 50 dkg, drożdże 5 dkg
  • mleko 200- 250 ml
  • cukier 4 łyżki, cukier waniliowy 1 opakowanie
  • margaryna 1 łyżka
  • jajka 1 sztuka, żółtko 2 sztuki
  • szczypta soli
  • masa makowa:
  • cukier 120g
  • mleko 250 ml
  • mak mielony 200g (firmy Beach Flower Back Mit )
  • rum 2 łyżki
  • płatki migdałów 50g
  • białka 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1

Drożdże kruszymy, mieszamy z dwiema łyżkami cukru, 10 dkg mąki, cukrem waniliowym i pięcioma łyżkami letniego mleka. Powstaje nam zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do malaksera wsypujemy resztę mąki, cukru, wbijamy jajko, dwa żółtka, dodajemy mleko i szczyptę soli. Jeżeli zaczyn jest już wyrośnięty, łączymy go z przygotowanymi składnikami. Zarabiamy ciasto (trwa to kilka minut), w trakcie dodajemy roztopiony tłuszcz. Odpowiednio zarobione ciasto powinno być w miarę gęste, tak aby później można je było rozwałkować.

2

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i zabieramy się za masę makową. W sklepie można kupić gotowy, uprażony i zmielony mak, który należy rozprowadzić w gotującym mleku. Nabyłam taki na próbę i jestem z niego zadowolona. Tak więc 200g maku wsypujemy do gotującego się mleka, dodajemy cukier, mieszamy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. W trakcie gotowania, gdyby masa wydawała się zbyt sucha, gdyby mak się Wam przypalał, można dolewać po odrobinie mleka lub wody. Trzeba też pamiętać o częstym mieszaniu maku podczas gotowania. Po 20 minutach mak powinien już napęcznieć, odstawiamy go wówczas z palnika, studzimy. Następnie dodajemy płatki migdałów, dwie łyżki rumu i ubite na sztywną pianę białka jaj. Mieszamy delikatnie całość, aż do połączenia składników.

3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, posypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt 35x30 cm. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski o szerokości 5 cm. Na środek natłuszczonej tortownicy, wysypanej bułką tartą, wkładamy jeden zwinięty pasek naszego ciasta. Następnie owijamy go kolejnymi pasami. Uformowane ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni, pieczemy około 60 minut, w połowie pieczenia obniżamy nieco temperaturę piekarnika na 170 stopni. Upieczone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki