Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto rozgrzewający deser idealny na zimowe wieczory. Świetnie sprawdzi się też jako zakończenie uroczystej kolacji wigilijnej czy przysmak po świątecznym obiedzie. Pokruszone pierniki są niezwykle aromatyczne, a skąpanie ich w kremie śmietanowym sprawia, że rozpływają się w ustach. Nie mogło też zabraknąć sporej ilości imbiru, który prawdziwie rozgrzewa! Karmelizowane gruszki przełamują smak swoją słodyczą. Nie mogło też zabraknąć cytrusowego akcentu likieru pomarańczowego.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12722
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1442
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13908
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5804
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12722
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1442
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13908
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5804
Składniki
Przygotuj gruszki. Owoce obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę. W garnku rozgrzej masło. Umieść gruszki w garnuszku z dodatkiem cukru brązowego. Zacznij je podgrzewać, cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz ogień i pozostaw całość na ogniu przez 2 minuty. Dodaj cynamon i imbir. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij garnek z ognia i wlej sok z cytryny. Wystudź.
Przygotuj cały deser. Ciasteczka imbirowe i pierniczki pokrusz w dłoniach lub w robocie kuchennym. Wymieszaj ze sobą. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec wlej likier pomarańczowy i wymieszaj. W pucharkach deserowych układaj warstwami: pokruszone ciasteczka, łyżkę gruszek, 2 łyżki śmietany, warstwę ciasteczek, gruszki i znowu krem. Na wierzchu rozłóż pozostałe gruszki. Rozgrzewający deser wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.