Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto rozgrzewający deser idealny na zimowe wieczory. Świetnie sprawdzi się też jako zakończenie uroczystej kolacji wigilijnej czy przysmak po świątecznym obiedzie. Pokruszone pierniki są niezwykle aromatyczne, a skąpanie ich w kremie śmietanowym sprawia, że rozpływają się w ustach. Nie mogło też zabraknąć sporej ilości imbiru, który prawdziwie rozgrzewa! Karmelizowane gruszki przełamują smak swoją słodyczą. Nie mogło też zabraknąć cytrusowego akcentu likieru pomarańczowego.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 32
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 32
Składniki
Przygotuj gruszki. Owoce obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę. W garnku rozgrzej masło. Umieść gruszki w garnuszku z dodatkiem cukru brązowego. Zacznij je podgrzewać, cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz ogień i pozostaw całość na ogniu przez 2 minuty. Dodaj cynamon i imbir. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij garnek z ognia i wlej sok z cytryny. Wystudź.
Przygotuj cały deser. Ciasteczka imbirowe i pierniczki pokrusz w dłoniach lub w robocie kuchennym. Wymieszaj ze sobą. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec wlej likier pomarańczowy i wymieszaj. W pucharkach deserowych układaj warstwami: pokruszone ciasteczka, łyżkę gruszek, 2 łyżki śmietany, warstwę ciasteczek, gruszki i znowu krem. Na wierzchu rozłóż pozostałe gruszki. Rozgrzewający deser wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.