Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rum baba to neapolitański wypiek, niesamowity w swojej prostocie i pełen smaku – mocno nasączony rumowym syropem, z delikatną nutą wanilii i cytrusów.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 571
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25113
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6179
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 571
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25113
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6179
Składniki
Przygotuj syrop, najlepiej dzień wcześniej, a minimum 12 godzin przed przygotowaniem ciasta.
W garnku zagotuj wodę z cukrem, aromatem i skórkami z cytrusów. Po zagotowaniu zdejmij całość z ognia, przykryj folią aluminiową i ostudź do temperatury 80 st. Celsjusza.
Dodaj rum i ponownie wymieszaj. Przykryj folią i po ostudzeniu wstaw do lodówki.
Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego wymieszaj mąkę, cukier i drożdże. Dodawaj po jednym jajku, zagniatając wszystko hakiem do ciasta drożdżowego. Po 5 minutach sprawdź masę – po rozciągnięciu w palcach powinna być wytrzymała na rozerwanie. W przeciwnym razie kontynuuj mieszanie przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj pastę waniliową, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie w kilku etapach dodawaj miękkie masło – po każdym dodaniu należy dobrze je wmieszać, by całkowicie wchłonęło się w ciasto. Gotową masę odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotuj kilka niewielkich, prostokątnych foremek. Istnieją dedykowane przygotowywaniu rum baba o kształcie lekko spłaszczanych walców na końcu. Możesz jednak z powodzeniem użyć foremek do muffinek. Dłonie nasmaruj masłem. Nabieraj partiami ciasto i wypełniaj foremki do ok. 1/3 ich wysokości. Pozostaw je do wyrośnięcia w temperaturze ok. 30 st. Celsjusza przez 1,5 godziny lub do momentu aż osiągnie brzegi foremek.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz rum baba przez ok. 30 minut, a na ostatnie 10 minut uchyl lekko drzwiczki piekarnika. Wyjmij i ostudź. Przygotowany wcześniej syrop podgrzej do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Zanurz w nim całkowicie po jednej babie. Delikatnie ściśnij ją w dłoniach i ponownie zanurz w syropie. Odkładaj gotowe baby na drucianą kratkę, by nadmiar syropu ściekł.
Przygotuj nadzienie. Żółtka umieść w garnuszku i delikatnie rozbełtaj je trzepaczką. Dodaj cukier i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie zamieszaj. Kiedy masa jajeczna będzie jasna, wsyp mąkę i dobrze ją wmieszaj do całkowitego wchłonięcia. Następnie wlej mleko i delikatnie połącz je z pozostałymi składnikami. Umieść garnuszek na palniku i doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Po 2 minutach gotowania masa powinna być dość gęsta. Przenieś krem do miski i przykryj go folią spożywczą, by nie miał dostępu do powietrza. Ostudź.
Złóż rum baba. Każdą z babeczek natnij wzdłuż ostrym nożem. Krem przenieś do rękawa cukierniczego. Lekko rozchylając brzegi rum baby palcami, napełniaj je nadzieniem. Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.