Sękacz w smaku bardzo podobny do tego z rożna
Sekącz z tortownicy
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny 7 jajek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowe
- cukier puder do oprószenia wierzchu
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny 7 jajek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowe
- cukier puder do oprószenia wierzchu

Etapy przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i dodajemy cały czas ucierając do żółtek. Na koniec dodajemy zmielone migdały i rum. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Na dno formy wylewamy niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10 min do lekkiego zarumienienia. Postępujemy dokładnie tak samo z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 117

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
- Impreza
- Do pracy
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 112

Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Pomidorowa
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 80

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 638
Ostatnio komentowane przepisy
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 117

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
- Impreza
- Do pracy
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 112

Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Pomidorowa
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 80

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 638



Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny 7 jajek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowe
- cukier puder do oprószenia wierzchu
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i dodajemy cały czas ucierając do żółtek. Na koniec dodajemy zmielone migdały i rum. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Na dno formy wylewamy niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10 min do lekkiego zarumienienia. Postępujemy dokładnie tak samo z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.