Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sękacz w smaku bardzo podobny do tego z rożna
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i dodajemy cały czas ucierając do żółtek. Na koniec dodajemy zmielone migdały i rum. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Na dno formy wylewamy niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10 min do lekkiego zarumienienia. Postępujemy dokładnie tak samo z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.