Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Semifreddo to włoski deser lodowy podawany na zimno. Łączy w sobie lekką masę jajeczną z bezą. Choć występuje w wielu wariantach, podobnie jak lody, to jednak trzeba przyznać, że ten deser robi się nieco prościej. Wygląda efektownie i jest świetną propozycją na wiosenne i letnie ciepłe dni. Wypróbuj przepis na semifreddo z malinami.
Forma keksówka o wymiarach 18 x 9 cm.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29317
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2771
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 155
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18689
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 725
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29317
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2771
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 155
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18689
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 725
Składniki
Zagotuj w garnku niewielką ilość wody. Do miski wbij żółtka i cukier. Ucieraj trzepaczką. Gdy woda zacznie parować, zmniejsz ogień i ustaw miskę na garnku. Rozkłócaj żółtka z cukrem przez kilka minut, aż do powstania prawie białej, puszystej i gładkiej masy. Miskę odłóż do ostygnięcia.
Przygotuj osobne naczynie i ubij śmietanę. Pamiętaj, że musi być dobrze schłodzona! Gdy masa z żółtek ostygnie, połącz z nią ubitą śmietanę.
Przygotuj teraz masę bezową. Do osobnej miski wlej 2 białka i ubij je na sztywną pianę. Podczas ubijania, dodawaj mniejszymi porcjami 2 łyżki cukru pudru (ale cały czas miksując na wysokich obrotach). Masa bezowa powinna wyjść gęsta i błyszcząca. Połącz ją z wcześniej przygotowaną masą z żółtek, cukru i ubitej śmietany.
Weź keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej połowę przygotowanej masy i pokrusz na niej drobno ciasteczka, wciskając je delikatnie w masę. Jeśli chcesz, możesz tu też wrzucić kilka malin dla smaku. Następnie zalej wszystko kolejną warstwą przygotowanej masy. Keksówkę przykryj papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na ok. 4-5 godzin.
Po tym czasie wyjmij semifreddo z zamrażarki i udekoruj malinami, pistacjami oraz świeżymi listkami mięty. Włoski deser gotowy!