Semifreddo to włoski deser lodowy podawany na zimno. Łączy w sobie lekką masę jajeczną z bezą. Choć występuje w wielu wariantach, podobnie jak lody, to jednak trzeba przyznać, że ten deser robi się nieco prościej. Wygląda efektownie i jest świetną propozycją na wiosenne i letnie ciepłe dni. Wypróbuj przepis na semifreddo z malinami.
Semifreddo z malinami. Włoski smak, który zachwyca!
Składniki
Na masy podstawowe:
- 4 żółtka,
- 1 łyżka cukru,
- 330 ml śmietany 30%,
Na masę bezową:
- 2 białka,
- 2 łyżki cukru pudru,
Do semifreddo:
- 30 g kruchych maślanych ciastek,
- 100 g malin (mrożonych lub świeżych)
- do dekoracji: listki mięty, pistacje
Składniki
Na masy podstawowe:
- 4 żółtka,
- 1 łyżka cukru,
- 330 ml śmietany 30%,
Na masę bezową:
- 2 białka,
- 2 łyżki cukru pudru,
Do semifreddo:
- 30 g kruchych maślanych ciastek,
- 100 g malin (mrożonych lub świeżych)
- do dekoracji: listki mięty, pistacje

Potrzebne przybory kuchenne
Forma keksówka o wymiarach 18 x 9 cm.
Etapy przygotowania
Zagotuj w garnku niewielką ilość wody. Do miski wbij żółtka i cukier. Ucieraj trzepaczką. Gdy woda zacznie parować, zmniejsz ogień i ustaw miskę na garnku. Rozkłócaj żółtka z cukrem przez kilka minut, aż do powstania prawie białej, puszystej i gładkiej masy. Miskę odłóż do ostygnięcia.
Przygotuj osobne naczynie i ubij śmietanę. Pamiętaj, że musi być dobrze schłodzona! Gdy masa z żółtek ostygnie, połącz z nią ubitą śmietanę.
Przygotuj teraz masę bezową. Do osobnej miski wlej 2 białka i ubij je na sztywną pianę. Podczas ubijania, dodawaj mniejszymi porcjami 2 łyżki cukru pudru (ale cały czas miksując na wysokich obrotach). Masa bezowa powinna wyjść gęsta i błyszcząca. Połącz ją z wcześniej przygotowaną masą z żółtek, cukru i ubitej śmietany.
Weź keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej połowę przygotowanej masy i pokrusz na niej drobno ciasteczka, wciskając je delikatnie w masę. Jeśli chcesz, możesz tu też wrzucić kilka malin dla smaku. Następnie zalej wszystko kolejną warstwą przygotowanej masy. Keksówkę przykryj papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na ok. 4-5 godzin.
Po tym czasie wyjmij semifreddo z zamrażarki i udekoruj malinami, pistacjami oraz świeżymi listkami mięty. Włoski deser gotowy!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2506
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2506



Składniki
- 4 żółtka,
- 1 łyżka cukru,
- 330 ml śmietany 30%,
- 2 białka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 30 g kruchych maślanych ciastek,
- 100 g malin (mrożonych lub świeżych)
- do dekoracji: listki mięty, pistacje
Zagotuj w garnku niewielką ilość wody. Do miski wbij żółtka i cukier. Ucieraj trzepaczką. Gdy woda zacznie parować, zmniejsz ogień i ustaw miskę na garnku. Rozkłócaj żółtka z cukrem przez kilka minut, aż do powstania prawie białej, puszystej i gładkiej masy. Miskę odłóż do ostygnięcia.
Przygotuj osobne naczynie i ubij śmietanę. Pamiętaj, że musi być dobrze schłodzona! Gdy masa z żółtek ostygnie, połącz z nią ubitą śmietanę.
Przygotuj teraz masę bezową. Do osobnej miski wlej 2 białka i ubij je na sztywną pianę. Podczas ubijania, dodawaj mniejszymi porcjami 2 łyżki cukru pudru (ale cały czas miksując na wysokich obrotach). Masa bezowa powinna wyjść gęsta i błyszcząca. Połącz ją z wcześniej przygotowaną masą z żółtek, cukru i ubitej śmietany.
Weź keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej połowę przygotowanej masy i pokrusz na niej drobno ciasteczka, wciskając je delikatnie w masę. Jeśli chcesz, możesz tu też wrzucić kilka malin dla smaku. Następnie zalej wszystko kolejną warstwą przygotowanej masy. Keksówkę przykryj papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na ok. 4-5 godzin.
Po tym czasie wyjmij semifreddo z zamrażarki i udekoruj malinami, pistacjami oraz świeżymi listkami mięty. Włoski deser gotowy!