Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki deser, dobra alternatywa dla sernika na zimno, mało kaloryczne słodkość.
Szklane naczynie, blender, czajnik, łyżka.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113185
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 603
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1020
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 694
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113185
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 603
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1020
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 694
Składniki
2 galaretki (tutaj o truskawkowym smaku, ale można dodać każdy inny) rozpuścić z 300 ml gorącej wody. Odstawić galaretki do przestudzenia. Jak galaretki będą chłodne, ale jeszcze nie będą tężeć zmiksować je przy użyciu blendera z serkiem wiejskim i z erytrytolem (można zamienić na cukier lub w ogóle zrezygnować z dosładzania). W niedużym naczyniu, blaszce (u mnie szklane naczynie nadające się też do zapiekania) ułożyć na dnie okrągłe biszkopty (ułożyłam na spodzie 8 biszkoptów). Na biszkopty przelałam zblendowaną masę z serka i galaretek. Odstawiłam szklane naczynie do lodówki do chłodzenia i w tym czasie jedną truskawkową galaretkę rozpuściłam w 400ml wrzątku i odstawiłam do schłodzenia, a następnie przeniosłam do lodówki do stężenia. Gdy galaretka już tężała przełożyłam ją na zwartą już i sztywną piankę galaretkowo - serkową. Całość odstawiłam jeszcze na jakieś 2 godzinki do lodówki, aby deser był na pewno konkretnie schłodzony i wygodnie się kroił.