Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik ananasowy to ciekawy wariant tradycyjnego, świątecznego wypieku. Koniecznie użyj do niego twarogu dobrej jakości – w składzie powinna znajdować się tylko śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 49
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 140
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4195
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 49
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 140
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4195
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. Wysyp na stolnicę mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło i żółtka. Zagnieć energicznie na gładkie ciasto. Gotowe podziel na dwie części, mniej więcej w proporcji 3:2. Uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło – drobno pokrojone). Połącz je ze sobą, rozcierając palcami – do uzyskania drobnych grudek. Odstaw do lodówki.
Wyłóż większą porcją ciasta spód tortownicy o średnicy 22-24 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wyjmij tortownicę i przestudź. Nie wyłączaj piekarnika.
Pokrój dość drobno ananasa z puszki. Osusz z zalewy. Zmiksuj twaróg sernikowy z miękkim masłem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej budyń i około 50 ml zalewy z ananasa. Połącz masę twarogową z żółtkami, a następnie wymieszaj z kawałkami ananasa. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą twarogową.
Wyłóż boki tortownicy resztą ciasta kruchego. Przelej masę twarogową do formy i posyp kruszonką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut (gdyby kruszonka zaczęła się przypiekać, wyłącz górną grzałkę). Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.