Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych osób. Aby przygotować sernik cytrynowy na zimno potrzebujesz nieco więcej czasu (ponieważ musi dobrze stężeć się w lodówce, nie możesz zacząć go robić na godzinę przed przyjściem gości), co nie znaczy, że jest pracochłonny. Wykonaj dosłownie kilka prostych czynności, by cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 93
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 273
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1045
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1836
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25350
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 93
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 273
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1045
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1836
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25350
Składniki
Zmiel ciasteczka w malakserze lub dokładnie rozgnieć. Wymieszaj z masłem na jednolitą masę. Wyłóż nią spód tortownicy o średnicy 22-24 cm. Wstaw ją do lodówki na około godzinę.
Zalej połowę żelatyny niewielką ilością gorącej (ale nie wrzącej!) wody i wymieszaj do rozpuszczenia. Otrzyj skórkę z 2-3 cytryn. Połącz ją z serkiem waniliowym. Do płynnej żelatyny dodaj 3 łyżki serka i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę zmiksuj z resztą serka i wyłóż go na schłodzony spód z ciasteczek. Odstaw z powrotem do lodówki do czasu, aż serek stężeje.
Jedną z cytryn sparz i pokrój na plastry. W małym rondelku zagotuj wodę z cukrem. Włóż do syropu plastry cytryny i gotuj przez kilkanaście minut. Ten krok możesz pominąć, jeśli nie zależy ci na efektownym wyglądzie ciasta.
Wyciśnij sok z pozostałych cytryn. Potrzebujesz pół litra soku. Jeśli okaże się, że masz go mniej, uzupełnij go wodą lub np. sokiem jabłkowym. Dosłodź do smaku miodem. Podgrzej lekko sok, by miód łatwiej się w nim rozpuścił, ale nie przegotuj, aby nie stracić cennych wartości odżywczych. Do jednolitego soku dodaj drugą część rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyny i dokładnie wymieszaj. Przelej płynną galaretkę do tortownicy. Zatop w niej plastry cytryny z syropu. Wstaw na kolejne 3-4 godziny do lodówki.